Sådan får du mest muligt ud af din mikroovn

Mikrobølgeovnen har i mange år haft ry som værende et dovent madlavningsredskab, men det er helt ved siden af. Faktisk er det et super supplement, der på mange måder kan gøre madlavningen hurtigere og nemmere. En mikrobølgeovn kan ikke erstatte en ovn eller et komfur, men det kan klare nogle opgaver, som genopvarmning eller optøning, langt hurtigere og mere effektivt.

 

Du kan bruge mikrobølgeovnen til:

  • At genopvarme mindre portioner mad. Det er hurtigere end ved opvarmning i ovn, så du sparer tid og penge ved at bruge mikroovnen til dette formål.
  • Optøning af frostvarer.
  • At koge fisk, kød, frugt og grøntsager. Mikroovnen bevarer de vigtigste næringsstoffer pga. den korte opvarmningstid og du undgår eksempelvis udkogte grøntsager.
  • At spare på fedtstoffet.

Brug dog ikke mikrobølgeovnen til

  • At stege – Det kan ikke lade sig gøre.
  • At bage – Det fungerer ikke i en mikroovn.
  • At tilberede store portioner som en hel lasagne.

Fordel varmen for det bedste resultat

Når du laver mad i mikrobølgeovnen, skal varmen fordeles jævnt. Det gælder også for almindelig madlavning. Varmen skal fordeles jævnt, så eventuelle bakterier bliver slået ihjel. Varmefordelingen i en mikrobølgeovn er mere jævn, hvis du fordeler maden i en stor, flad beholder. Du kan også bruge et fad, der er egnet til mikroovn, og løbende røre rundt i maden.

Hvis du yderligere ønsker at forbedre varmefordelingen, kan du dække maden til med en tallerken. Så tørrer maden ikke ud og du får ikke en meget beskidt mikroovn, hvis uheldet skulle være ude.

 

Hviletid

Gennemvarmning er som sagt vigtigt for at slå bakterier og mikroorganismer ihjel.

For at være sikker på, at alle bakterier er dræbt, skal temperaturen op på minimum 75 grader i hele retten, hvilket i mikroovnen godt kan tage lidt tid. Mikrobølger trænger nemlig kun 1-5 cm ind i maden. Derfor kan du med fordel vende maden eller opvarme ad flere omgange. Lad derudover maden hvile i en rum tid, inden du spiser den.

 

Optøning og tilberedning

Det er nemt at optø og tilberede frosne fødevarer i en mikrobølgeovn. Du skal blot følge disse to trin:

  • Optøning: Brug optøningsfunktionen og lad efterfølgende fødevaren hvile i samme rum tid, som en optøning i ovnen har varet. Så brænder du ikke fingrene. Det er en god regel.
  • Tilberedning: Vælg funktion og tidsrum, der passer til det, du vil tilberede. Lad efterfølgende maden hvile, til varmen har fordelt sig og eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier er døde.

Rengøring

Når du laver mad i mikroovnen er det uundgåeligt, at den bliver beskidt. Det er heldigvis nemt at gøre den ren igen. Brug blot opvaskemiddel og undgå skuresvampe og -pulver. Det skader ovnrummet og kan kradse hul i emaljen, der så kan komme i din mad.

Hold desuden ovnlågens kant ren. Det er vigtigt for at den kan slutte tæt og varmen ikke siver ud. Tag ovnen fra, inden du begynder. Tør efter med en tør klud.

Brug det rigtige køkkenudstyr

Når du laver mad i mikroovnen, er det vigtigt, at du bruger de rigtige redskaber. De skal være mærket med ”velegnet til mikrobølgeovn”. Sommetider er det skrevet ud, andre gange vil der være et ikon med en mikroovn på.

Køkkengrej uden mærket kan smelte eller afgive skadelige stoffer.

 

Du må ikke bruge følgende i mikroovnen:

  • Ingen former for plastik/PCV
  • Husholdningsfilm.
  • Fade, skåle, kopper med mere af melamin, fx Margrethe skåle.
  • Fade eller skåle fremstillet af metal.

Du må gerne bruge følgende, men det er mindre egnet til mikroovn:

  • Lertøj og fajance, da de kan have optaget vand ved opvask, så de sprænges ved opvarmning.
  • Anvend ikke papir og pap. Det gælder også køkkenrulle. Bagepapir og madpakkepapir kan gå an til beklædning af f.eks. fade.
Kategorier:

Vi samarbejder med

Del din ret her!

Har du en konge ret du vil dele?