Nr. 16. Stegning og fedtstof

Mange er afskrækkede fra at stege i fedt, da de tror, det giver en del ekstra kalorier og fedt til måltidet. Selvfølgelig bør du bruge fedtstof med måde, men eksempelvis tilføjes der kun i omegnen af 1 gram fedt ekstra per 100 gram kød, når du steger i fedtstof.

Undgå at bruge fedtet, du har stegt i, til sovs.

Undgå at bruge fedtstof når du steger kartofler og løg. De suger fedtet til sig. Til sammenligning indeholder 100 gram kartofler ikke noget fedt. Brasede kartofler, der er stegt i smør, indeholder 12 gram fedt per 100 gram.

Stegning i olie

Der har i mange år været snak om, at nogle former for olie danner sundhedsskadelige stoffer. Derfor har blandt andet raps- og olivenolie været foretrukket over billigere olier som solsikkeolie, majsolie eller vindruekerneolie.

Rapsolie og olivenolie indeholder mange enkeltumættede fedtsyrer. De andre olietyper har flere flerumættede fedtsyrer, som er mindre varmestabile og derfor ringere for dig at lave mad med og indtage.

Det betyder også, at der således dannes potentielt sundhedsskadelige stoffer, når disse vegetabilske olier opvarmes. Jo flere flerumættede fedtsyrer olien indeholder, desto hurtigere bliver disse brudt ned. Når du tilbereder mad med olie på almindelig vis i køkkenet, sker nedbrydningen langsomt. Det har altså ingen sundhedsmæssig betydning for dig, hvilken type af olie, du bruger.

Det gælder både ved bagning og stegning, men risikoen er endnu mindre ved bagning. Her er olien nemlig gemt væk i dejen, der beskytter fedtsyrernes struktur og forhindrer eller sænker nedbrydningen. Du kan altså roligt bruge vegetabilske olier med et højt indhold af flerumættede fedtsyrer til at bage med, uden at skulle frygte for dit helbred.

Transfedtsyrer

 

Transfedtsyrer dannes ikke ved almindelige stegetemperaturer. Vælg derfor roligt din yndlingsolie til madlavning.

Du kan ikke på olie, som du kan med smør, se hvornår den har nået den rigtige temperatur til stegning. Smør bruser op, olie forbliver det samme. Du kan dog efterteste oliens temperatur, ved at lade lidt smør komme i panden og se, om det bruser. Der sker nemlig intet ved at blande olie og smør.

Vent dog ikke så længe, at din olie er blevet så varm, at den ryger. Det giver en rigtig dårlig og bitter smag til alt, der steges i den brændte olie.

 

Friturestegning

Friturestegt mad er meget fedtholdigt og indeholder derfor en del kalorier. Hvis du gerne vil friturestege pommes frittes, kylling eller grøntsager, kan det derfor anbefales, at du vælger et fedtstof med et lavere indhold af umættede fedtsyrer.

Transfedtsyrer dannes ikke ved stegning og kun sjældent ved friturestegning. Vær dog opmærksom på, at dannelsen af transfedtsyrer sker hurtigere, hvis du bruger et fedtstof med et højt indhold af umættede fedtsyrer. Vælg en olie, der er egnet til friturestegning, særligt hvis du skal bruge olien flere gange. Solsikkeolie er den billigste og hyppigste til friturestegning. Hvis ikke du skal bruge olien flere gange, kan du bruge sojaoliebaserede produkter.

Du kan også investere i en airfryer. Så får du samme sprøde skorpe, som når du frituresteger, men da der kun bruges luft, er fedtindholdet og kalorieindholdet meget lavere.

Kategorier:

Ingen kommentarer - Du kan blive den første til at lægge en smagfuld kommentar!

Du skal være logget ind for at lægge en kommentar.

Del din ret her!

Har du en konge ret du vil dele?