- Forberedelsestid
- 60 minutter
- Tilberedningstid
- 999 minutter
- Sværhedsgrad
- Let
- Serveringer
- 4 personer
- Kategori
- Bagværk
- Visninger
- 3603
- Pris pr. Portion
- 0.00 kr.
- Skrevet af
- Udgivet den
- juli 24, 2012
- 1 stk
- Maltøl el. hvidtøl
- 1 tbsp.
- Brun farin
- 2 tbsp.
- honning
- 300 g
- Skårne el. flækkede rugkerner
- 50 g
- Hørfrø
- 150 g
- Blandede kerner såsom græskar-, solsikke- og sesamfrø
- 2 stk
- Gulerødder, fint eller groft revne
- 1 stk
- Surdej
- 250 g
- Hvedemel
- 750 g
- Rugmel
- 1 l
- Vand
- 2 tbsp.
- Salt, groft
Disse muffins er perfekte som mellemmåltid eller i børnenes madpakke og så smager de skønt! Med opskriften fås normalt to rugbrød, men jeg har eksperimenteret lidt og lavet et stort rugbrød i en form på 3 liter og muffins af resten af dejen. Du skal sætte lidt tid af til det, men til gengæld har du brød til et stykke tid alt efter hvor mange, der er til at spise det. Hvis ikke du har en surdej, kan du nemt lave en selv (se opskrift på “Sundhed & ernæring”-siden) eller også kan du ofte købe en i specialbutikker.1. bagedag:
Bland melet sammen og rør vandet i lidt ad gangen. Tilsæt surdejen og salt og rør godt.
Sæt dejen til hævning i ½-1 døgn med et fugtigt rent viskestykke over eller låg på ved stuetemperatur, 18–20 grader. Når surdejen bliver rigtig god, kan man nøjes med hævning i ca. 8-12 timer.2. bagedag:
Rør øl, honning, brun farin, hørfrø, kerner, revet gulerod og rugkerner i den hævede dej. Rør godt.HUSK: Tag nu 2½-3 dl. af dejen fra til næste gang. Sæt låg på den ”ny” surdej og sæt i køleskabet.
Fordel dejen i 2 forme, hver på ca. 2,5 liter eller i 1 form på 3 liter og resten i muffinforme. Lad brødene efterhæve i 4-8 timer – igen med et fugtigt viskestykke over.
4-8 timer senere:
Bag i ovnen ved 190 grader i 15 minutter (alm. ovn – ikke varmluft) – derefter skrues ned til 155 grader og bages videre i 1½ time. Muffins’ene skal efter de 15 minutter bage videre i ca. 30-45 minutter, men kig til dem løbende, da det kan variere.
Tag brødene ud af formene, og pak dem ind i et fugtigt viskestykke, indtil de er afkølede.
De er lettest at skære i efter adskillige timer.
Tip: Lad det ene brød blive ude i stuetemp. (i pose) – det holder sig mere friskt/blødt sådan, end hvis det lægges i køleskabet. Er dejligt friskt i op til 4-5 dage.
Resten fryses ned, evt. skåret i skiver, så snart du kan skære i det.
God fornøjelse og velbekomme 🙂
Har ingen surdej, og har
Hej Anita. Jeg har netop lagt