Rustikt hvedebrød m. ølandshvede

Ingen vurderinger.
Vent venligst…
Forberedelsestid
105 minutter
Tilberedningstid
960 minutter
Sværhedsgrad
Midt imellem
Serveringer
1 personer
Kategori
Bagværk
Visninger
3356
Pris pr. Portion
7.00 kr.
Skrevet af
Udgivet den
1/4 dl
Surdej
3 dl
koldt vand
3 g
gær
225 g
Hvedemel
75 g
fuldkornsølandshvedemel
1 tsk.
Salt
Rustikt hvedebrød m. ølandshvede

Hvedbrød
Jeg synes min surdej stod og kaldte på, at jeg brugte lidt af den til et hyggebrød. Skal, på forhånd, undskylde min laaaange opskriftforklaring som her vil komme. Tidsforbruget til dette brød er også stort, men det lønner sig! Den tid og kærlighed man putter i køkkensyslerierne tror jeg på kan smages:-)
NB: jeg ejer ikke en køkkenmaskine som ville kunne gøre det hårde arbejde for mig. men da mængderne som her “opereres” med er små, ja så tog jeg chancen med min håndmixer med dejkroge på  -den klarede opgaven med barvour.
1) rør surdej, koldt vand og gær sammen i skål. mel kommes i og mixeren startes langsomt ud så ikke der er mel i hele favnen. skru dernæst op på højeste frekvens i nogle minutter. strø så salt i dejen og tænd maskineriet igen på højt level. efter ca.10-15 min skulle dejen gerne slippe skålens sider og have samlet sig så hyggeligt omkring dejkroge.
2) inderside af beholder (1,5-2L) gnides med olie. dejen kommes i beholder/skål og man lægger låg eller film over. man kan sætte  mærke/tape/elastik udenpå beholderen der hvor dejen går til så man kan se hvor meget den hæver. lad dejen stå en times tid ved stuetemperatur på køkkenbordet og kom den så i køleskabet -mindst 12 timer.
dejen skal gerne være hævet 100%, altså dobbelt størrelse når den skal bruges.
3) bagesten/pizzasten kommes i ovnen og man skruer op på højeste blus. beklager, men der skal fyres lidt op for gråspurvene en halv times tid og ovnen skal stå og blive godt gennemvarm.
nu skal tungen holdes lige i munden…
4) nu tages beholder med dej ud af køleskab. strø godt med mel ud på køkkenbordet. vend dejen lige så forsigtigt ud af beholder uden den taber for meget af “pusten”. med bagespartel folders dejen en gang over sig selv. nu strammer man lige dejen op ved at skubbe siderne ind under sig selv. strø lidt mel over dejen/brødet.
et stykke bagepapir gøres klar og man tager lige en dyb indånding.
ved hjælp af hånden og bagespartel skal dejen nu over på bagepapiret. dette skal helst gøres i en bevægelse uden at tøve (dejen er en levende fætterjas:-)
bagespade glides under bagepapir med dejen og forsigtigt skubbes ind på den varme bagesten.
de første 5 min. bages der ved 250grader. skru så ned på 220grader i 35-40 min.
det færdige brød skal have kernetemperatur på 100grader. jeg tjekkede nu bare ved den go’e gamle “bankemetode”. brødet skal ikke være tungt og så skal det lyde hult når man banker i bunden.
stil endelig spørgsmål og/eller skæld gerne ud, hvis min formulering er for kludret (ved godt, at det er noget af en afhandling).
ready set bake 🙂


Ingen kommentarer - Du kan blive den første til at lægge en smagfuld kommentar!

Du skal være logget ind for at lægge en kommentar.

Del din ret her!

Har du en konge ret du vil dele?