Når man bager bagværk med almindelig og finere gærdej, så har det betydning for et godt resultat, at ingredienserne har den ønskede temperatur, altsă at de er lune ved såkaldt »varm« hævning, og kolde, hvis man bruger den mere sjældne – men absolut lige så effektive »kolde« hævning, hvor dejen kræver timelang hævning på køligt sted, i reglen natten over
Jo mere fedtstof, der er en gærdej, desto længere hævetid behøver den. En fed gærdej bør ligefrem hæve langsommere og som følge heraf ved lavere temperatur. Den enkleste franskbrødsdej – grunddej kunne man kalde den – består af mel, salt, væde. I det her illustrerede eksempel har vi benyt følgende ingredienser:
500 g mel
1 tsk. salt
ca 3 dl mælk
30 g gær
Til pensling: 1 æg
- Smuldr gæren i et bagefad.
- Lun mælken til højst 30° og hæld den over gæren i bagefadet. Rør til gæren er opløst.
- Bland saltet i melet og ælt det lidt efter lidt over i gær væden. Eventuelt først med en bageslev, siden med hænderne.
- Stil dejen til hævning på et lunt, trækfrit sted med et let bageklæde over, og lad den hæve ifølge opskriften. For hvedemelsbrød af 500 g mel vil en halv times tid være passende. Efter hævningen arbejdes dejen atter igennem med hænderne, bagværket formes og stilles til efterhævning, medens ovnen bliver varm.(NB: Ved såkaldt kold hævning bruger man kolde ingredienser og lader dejen hæve 8-10 timer på et koldt sted.
- Pensl med den i opskriften angivne væske – vand, mælk, fløde eller æg er det almindeligste – rids brødet med en skarp kniv (ikke for dybt) og bag det på en smurt – eventuelt let melet – plade eller i en form en halv times tid ved god varme, 200 -225 grader. Bage tiden skal være lidt længere, hvis brødet bages i form.
- Stil brødet til afkøling utildækket på en bagerist Det skal lyde hult«, når man banker på det.
Når I som besøgende kigger på vores bageopskrifter rundt på vores side, så er tag ovennævnte info omkring hævning og fedtstof – det sikrer at I får det mest optimale ud af vores mange opskrifter
Velbekommen
Ingen kommentarer - Du kan blive den første til at lægge en smagfuld kommentar!
Du skal være logget ind for at lægge en kommentar.