Økologisk kylling

Økologisk kylling
Økologisk kylling er en af vore fornemste og bedste råvarer.
Den fortjener derfor den bedste behandling i køkkenet, så dens udsøgte smag og kvalitet udnyttes bedst muligt.
Med et glimt i øjet har man altid spurgt, hvem der kom først: hønen eller ægget. En ting er i hvert fald sikker: Den første kylling var økologisk!
For at komme så tæt på kyllingernes naturlige adfærd som muligt handler opdræt af økologiske kyllinger om to vigtige ting: dyrevelfærd og kyllingernes gode kvalitet. I Danmark er begge dele helt i top
I kyllingehusene må der max. være 10 dyr pr. m2, og der skal være adgang til et udeareal, og herude skal der være hele 4 m2 pr. kylling altså rigtig god plads. Udendørs skal der endvidere være la og skygge med levende hegn og sikring mod ræve, og der skal vær forskellige former for skjul.
Kyllingerne skal kort sagt have det godt, så de kan bruge deres naturlige instinkter. De elsker at gå og skrabe og pikke, og derfor er der aldrig brug for næbtrimning. Udover at de får almindelig økologisk foder, fin der de selv god føde – orme, biller, ukrudt – og desuden skal de have adgang til grovfoder som græs, ensilage, frugt og grøntsager.
Et umiddelbart godt resultat af denne form for liv er, at kyllingerne er robuste og kun meget sjældent rammes af sygdom, og kødet bliver fremragende, saftigt og smagfuldt. Økologiske kyllinger lever cirka dobbelt så længe som konventionelle kyllinger, langsomt voksende, og den varierede kost giver en mærkbar, bedre smag. De får kort sagt et godt liv!
Der er flere grunde. Dels vokser kyllinger hurtigt, og dels er kyllingekød magert, lyst let og venligt for kroppen, og tilberedningen kan tilpasses enhver kultur og smag verden over.

Hvorfor er kyllingekød så populær?

Kyllingekød kan som intet andet kød tage imod alverdens smagsstoffer – fra soja, over karry, chili og til bittert hvedemel – samt naturligvis alverdens krydderurter. Der er simpelthen ingen grænser, og det vil du se gennem opskrifterne på kylling her på vores hjemmeside
Du vil også kunne se af mangfoldigheden, at der er masser af plads til egne eksperimenter i køkkenet, for opskrifterne kan varieres i det uendelige – brug fantasien! Kast dig ud i en masse eksperimenter og overrask familie og gæster, for alle kan lide kylling – ikke mindst de økologiske med deres ekstra gode smag.

Det røde Ø-mærke

Det rode Ø-mærke er et dansk kvalitetsstempel og en garanti. Det er et statskontrolleret mærke der udstedes når producenten kan dokumente, at de økologiske regler er blevet overholdt fra A til Z
Ø-mærkede kyllinger er opdrættet efter reglerne for økologisk produktion. De får således kun foder, der er sammensat efter gældende økologiske regler. Kyllingekødet indeholder ingen rester af antibiotika eller andre lægemidler, og det har aldrig været under indflydelse af GMO’er- dvs. genetisk modificerede organismer.
Ø- mærket betyder, at kyllingerne har et godt og naturligt liv, De har både ude og indeplads. Masser af lys og frisk luft. Fri adgang til fjer pleje og støvbadning. Og de får aldrig trimmet næbbet men kan frit pikke og skrabe i jorden. Alle har adgang til grovfoder og frisk vand og hver eneste kylling har hele 4 m2 til sin rådighed udendørs. Al sammen som det er beskrevet i kravene til økologisk produktion.
Kyllinger stammer fra de såkaldte “Røde Junglehøns”, som stadig lever vildt i Asiens jungler, og der er ingen tvivl om familien, når man ser dem. For tusinder af år siden blev den domesticeret og kom via Indien til Afrika og Lilleasien. De kendes i Egypten fra omkring 14 1500 år fvt. og i Grækenland fra 5. århundrede f.v.t.

Men hvor kommer kyllingen fra?

Et kuriosum er, at genetiske analyser af kyllingeknogler fundet ved arkæologiske udgravninger i Chile synes at vise, at disse dyr stammer fra en race, som findes i Polynesien, men ikke i Europa, og kulstof-14 analyser viser at kyllingerne ankom til Chile, fer Columbus kom til Amerika. Hvordan de har fundet vej over det kolossale Stillehav til Sydamerika, er en gade – de er med garanti ikke fløjet!
Kyllinger har fået en kolossal udbredelse i verden. Kyllinger har verdensrekord i antal af tamdyr til menneskeføde – det drejer sig om et sted mellem 20 og 30 milliarder på årsbasis, og kyllinger er dermed også verdens mest talrige fugleart.

Vidste du dette?

Det er et godt gammel husråd, at kyllingesuppe kan kurere hvad som helst – fra forkølelse til dårligt humør. Nogle gange er gamle husråd ret fornuftige. Alene det, at suppen er nærende, letfordøjelig og smager så godt, kan jo hjælpe gevaldigt på ens tilstand.

Men det er også et faktum, at kyllingekød indeholder den betydnings fulde aminosyre tryptofan, som omdannes til det vigtige stof serotonin, der hjælper mod depression. Så noget er der om snakken – man kan med en vis vægt sige, at kyllingesuppe kan være godt for ens sjælelige tilstand.

Men det behøver altså ikke at være suppe! Man får skam også tryptofan i enhver anden ret med kylling. Så det er bare at guffe løs – det smager jo under alle omstændigheder altid dejligt!
Rigtig god fornøjelse – og god appetit!
Ingen vurderinger.
Vent venligst…

Vi samarbejder med

Ingen kommentarer - Du kan blive den første til at lægge en smagfuld kommentar!

Du skal være logget ind for at lægge en kommentar.

Del din ret her!

Har du en konge ret du vil dele?