Indpakning af fødevarer

Det siger næsten sig selv, men valg altid opbevaring i materialer, der passer til den type af fødevarer, du ønsker at opbevare. Lad være med at hælde din varme bouillon ned i isterningeposer af plastik eller bruge glitrende magasinpapir til at samle fedt fra f. eks bacon.

Bag på din valgte emballage, uanset om det er plastikposer, skåle, flasker eller opbevaringsbokse, kan du læse, hvad de egner sig til. For at være egnede til fødevareopbevaring, skal der være et symbol med bestik og et glas på indpakningen eller i bunden. Her kan du typisk også se, om f. eks dine bøtter og skåle kan klare en tur i mikroovnen eller opvaskemaskinen.

Vælg den rigtige form for plastfilm

Der findes forskellige former for plastfilm. Til madlavning er det vigtigt, at du kun bruger plastfilm, der er egnet til madlavning, da filmen jo kommer i tæt kontakt med maden. I plastfilm, der ikke er fremstille til brug sammen med fødevarer, kan du risikere, at plastfilmen indeholder kemikalier og andre sundhedsskadelige stoffer, som du typisk finder i blødgjort PVC. Risikoen for at udløse de sundhedsskadelige stoffer er selvfølgelig størst, hvis du eksempelvis pakker rester af pålæg tæt ind i plastfilm og mindre, hvis du bruger plastfilmen som låg på en skål eller lignende. Risikoen er endnu større ved kontakt med varme fødevarer. Grøntsager og frugt er generelt mindre modtagelige overfor de skadelige stoffer fra plastik end animalske produkter.

Hvis du vil være helt sikker, kan du med god samvittighed altid vælge polythylenfilm.

Sådan bruger du aluminiumsfolie

Du kan pakke en lang række basiske fødevarer ned i aluminiumsfolie, blandt andet mejeriprodukter, grøntsager eller pålæg. Vær dog påpasselig med at pakke syltede fødevarer ind i alufolie, da det er med til at opløse aluminiummet som derpå kommer ned i dine fødevarer. Opbevar i stedet syrlige fødevarer i et glas med skruelåg.

I mikrobølgeovnen

Når du tilbereder mad i mikroovnen, skal du være opmærksom på, at du skal placere maden i folie egnet til mikroovn. Du kan også bruge glas, men det bliver utroligt varmt. Undgå så vidt muligt at anvende plastik, da det kan smelte.

Husk at genbruge

Gør noget godt for dig selv og miljøet ved at genbruge, hvad der kan genbruges. Du kan altid bruge dine gamle glas og flasker til et nyt formål. Har du tomme marmeladeglas, kan du bruge det til at sylte agurker i. Har du tomme flasker, kan du hælde din hjemmelavede saft eller most derpå. Vær dog opmærksom på, at ikke alt kan genbruges. Det er hverken særlig hygiejnisk eller praktisk at genanvende tomme sodavandsflasker af plastik, for eksempel.

Hvis du ønsker at genanvende plastikkasser eller -bokse, der har opbevaret syrlige madvarer, bør du sørge for en grundig rengøring inden, da den syrlige smag kan smitte af på de nye fødevarer, du opbevarer heri.

Undgå at opbevare fødevarer i indkøbsposer og affaldsposer. Køb derimod fryseposer, der er egnet til formålet.

 

Så hvad bruger jeg til hvad?

Brug frostposer til at fryse madvarer.

Brug madpakker til madpakker og ikke til at bage med.

Undgå at bruge alufolie til syrlige madvarer, men brug det gerne til at pakke basiske fødevarer ind som pålæg, kød og ost.

Brug kun plastfilm som låg og undgå tæt kontakt med fødevarer.

Brug kun plastbeholdere og film, der er godkendt til mikrobølgeovn, i mikrobølgeovnen.

Brug frit glas til diverse genanvendelige formål, men pas på med varmen.

Kategorier:

Vi samarbejder med

Del din ret her!

Har du en konge ret du vil dele?