Mugne fødevarer

Du har helt sikkert sket fødevarer angrebet af mug før eller siden. Mug viser sig som en grønlig, pelset svamp. Det er faktisk skimmelsvamp. Ikke nok med, at det ikke ser særligt appetitligt ud, så er det faktisk også yderst sundhedsskadeligt at indtage skimmelsvamp, da svampen producerer svampegifte.

Derfor bør du altid være opmærksom på dine fødevares tilstand, inden du anvender dem. Hvis du køber brød i skiver, kan det eksempelvis gemme sig på skivernes bagside. Tjek derfor altid din mad, inden du spiser det, for desværre forsvinder skimmelsvampen eller den tilhørende gift ikke ved tilberedning.

Gem aldrig brød

Der er ingen grund til at gemme brød med mug på, hvor du kan ikke bruge det. Mug betyder nemlig, at der er skimmelsvamp i brødet og det bør du ikke spise.

Mug på frugt og grønt

Frugt og grønt har en tendens til hurtigere at blive mugne end f. eks brød. Kasser altid frugt og grønt, hvis der er tegn på mug eller råd.

Hvis du bruger pærer og æbler, måske til saft, så er det vigtigt, at du holder øje med kernehuset. Her kan nemlig opstå råd som følge af svampegiften Patulin, som er giftig for mennesker. Brug derfor altid frisk frugt og grønt, når du laver mad.

På grøntsager og frugt, der indeholder mindre vand og holder sig længere helt generelt, f. eks gulerødder og kål, behøver du ikke smide hele grøntsagen ud. Du kan blot skære det ramte område fra.

Fjern pels på champignoner

Hvis du ser ‘hvid pels’ på roden af dine champignoner, så er det deres eget mycelium og ikke skimmelsvampe. Dette kan du blot fjerne sammen med evt. rester af jord. Hvis der dog kommer pels på selve svampen, bør du lugte til champignonen og vurdere, om det er mug. Det har en sødlig lugt.

Kassér muggent syltetøj

Smid altid syltetøj ud, hvis der er synlige mugpletter på toppen af produktet. Det betyder nemlig, at svampegiftene kan have spredt sig til hele glasset. Det hjælper derfor ikke bare at skrabe pletterne af.

Smid mugne nødder ud.

Mug kan være svært at spotte i nogle nøddetyper. Smid altid mugne nødder ud. Pistacienødder, paranødder og cashewnødder bliver mugne fra midten og ud.

Skær mug af hård ost

Du bør altid kassere mælkeprodukter, der er ramt af mug. Det gælder blandt andet madlavningsfløde, smøreost og mælk. Du behøver dog ikke smide dyre, hårde oste ud, hvis et enkelt område er ramt af mug. Du kan nøjes med at skære det mugne område af.

Kassér muggent kød

Du skal altid kassere kød helt, hvis der er mug på det.

Kategorier:

Vi samarbejder med

Del din ret her!

Har du en konge ret du vil dele?