At grille er en yndet disciplin i de danske sommermåneder. Det er dog vigtigt at have hjernen med under armen, både for sikkerhedens skyld men også af hensyn til hygiejne.
Typisk er der ingen grund til at bekymre sig om sundhedsskadelige stoffer ved grillmad eller i røgen, det afgiver.
Det har længe været kendt, at en sort skorpe på grillmad kan have sundhedsskadelige effekter, men du kan også selv være med til at minimere risikoen.
Det gør du blandt andet ved at følge disse råd:
- Undgå at spise grillmad eller bålstegt mad for ofte.
- Grill i variation.
- Vent med at tilberede maden, til du ser gløder i kullet. Det gælder selvfølgelig ikke for gasgrill.
- Grill ved lavere temperatur, hvis du har mulighed for det.
- Vend maden ofte og hold øje med overfladen.
- Sørg for god lufttilførsel.
- Sørg for rene lavasten, hvis du bruger gasgrill.
- Anvend en drypbakke, der sørger for, at fedt ikke drypper ned på kullene eller gør risten beskidt.
- Hold afstand mellem fødevare og varmekilde. Gerne 25 centimeter.
- Undgå at branke kødet. Skulle det ske, skær brændte stykker og flader væk eller kasser maden. Det giver en bitter smag og kan i værste fald være kræftfremkaldende ved overdrevet indtag.
- Tilbered kort maden inden det kommer på grillen, så det ikke behøver ligeså længe på grillen.
- Undgå at bruge eventuelt opsamlet stegesky til sovs.
Generelt er der intet farligt ved at grille, men ved at følge ovenstående råd, formindsker du risikoen for dannelsen af sundhedsskadelige stoffer.
Hvilke sundhedsskadelige stoffer dannes ved grillstegning?
Nu bliver det en anelse teknisk. Når du griller, eller steger hårdt på en pande, dannes der polycykliske aromatiske hydrocarboner og og heterocykliske aromatiske aminer. De er bevist som værende kræftfremkaldende hos mennesker.