Tilberedning af grøntsager

Grøntsager

Du kan lave mange lækre retter med grøntsager, men ofte gentager vi de samme retter igen og igen. Her finder du gode alternativer til dine klassikere, samt informationer om, hvornår de enkelte grøntsager er i sæson, hvordan de opbevares på bedst mulig vis, samt hvorledes du kan anvende dem i madlavningen.

Hvidkål

Sæson: Oktober – Marts

Hvidkål er en af de mest standhaftige former for grøntsager og kan holde sig i flere uger på køl. Brug grøntsagsskuffen. Hvis du vil minimere påvirkningen fra andre fødevarer i grøntsagsskuffen, samt rengøringen i skuffen, bør du anvende et grøntsagsnet. Undgå at bruge plastikposer, da det er dårligt for miljøet.

  • Sprøde salater sammen med frugt.
  • Friske salater med granatæblekerner og saltede nødder.
  • Stuvet hvidkål.
  • Hvidkålsruller med kødfyld og ris.
  • Salater med andre fintsnittede grønsager fx gulerod og peberfrugt og en mormor-dressing.
  • Asiatiske wok- og nudelretter.
  • Gryderetter med hakket oksekød og karry.
  • Som salat til sandwich.
  • Coleslaw til pulled pork.

Typisk vil du anvende hvidkål ved at snitte det fint, men du kan også sagtens bruge hele blade til f.eks. hvidkålsruller.

Spidskål

Sæson: Maj – august

Som hvidkål kan spidskål også holde sig flere uger på køl. Hvis du vil minimere påvirkningen fra andre fødevarer i grøntsagsskuffen, samt rengøringen i skuffen, bør du anvende et grøntsagsnet. Undgå at bruge plastikposer, da det er dårligt for miljøet.

Du kan anvende spidskål på samme måde, som du ville anvende hvidkål. Spidskål er mere mild i smagen og minder mere om traditionelle salattyper. Spidskål har heller ikke samme sødlige smag og knasende tekstur. Fjern de yderste blade inden brug og vask altid din salat. Rodstokken kan du smide væk eller koge til mos.

Rødkål

Sæson: Oktober – januar

Rødkål holder sig, som andre kåltyper, godt på køl. Hvis du vil minimere påvirkningen fra andre fødevarer i grøntsagsskuffen, samt rengøringen i skuffen, bør du anvende et grøntsagsnet. Undgå at bruge plastikposer, da det er dårligt for miljøet.

Du kan bruge rødkål til:

  • Kogt eller syltet som tilbehør.
  • Rå i forskellige salater. Rødkål gør sig godt med syrlige elementer som æbler og appelsin.
  • Wok- og nudelretter.

Snit rødkål fint, inden du bruger det. Du kan med fordel fjerne de yderste blade.

Selleri

Sæson: September – marts

Selleri kan holde flere uger i køleskabet. Opbevar det i en plastpose beregnet til fødevarer i køleskabets grønsagsskuffe. Selleri kan bruges i retter, som fx:

  • Lækre supper med masser af godt fyld. Selleri er gode til supper med base af hønsekod eller okse.
  • Sellerimos, eventuelt sammen med kartofler.
  • Som bagte rodfrugter eller rodfrugts-fritter.
  • Revet som fyld i fars.
  • Skåret til tern i gryderetter.
  • Snittet fint som et knasende tilbehør til salat.
  • Lette stuvninger fx boller i selleri eller som sundt indspark i en klassisk boller i karry.

 

Persillerod og pastinak

Sæson: September – marts

Du kan med fordel opbevare og tilberede persillerod og pastinak på samme måde, som du kan med selleri. Persillerod og pastinak er gode i salater og supper om vinteren.

Rødbede

Sæson: September – marts

Rødbeder holder sig længe på køl. Hvis du vil minimere påvirkningen fra andre fødevarer i grøntsagsskuffen, samt rengøringen i skuffen, bør du anvende et grøntsagsnet. Undgå at bruge plastikposer, da det er dårligt for miljøet.

 

  • Bagt i ovnen alene eller sammen med andre rodfrugter fx selleri, gulerødder og kartofler.
  • Som fyld i supper som russisk Borsjtj.
  • Revet i salater sammen med æbler, gulerødder og peberrodsdressing.
  • Kogt eller bagt, vendt i syrlig italiensk balsamico og sød økologisk honning. Drys krydderurter på toppen.

Porrer

Sæson: August – marts

Porrer har, modsat mange af de andre populære grøntsager i denne artikel, en ret kort levetid. Hvis du vil minimere påvirkningen fra andre fødevarer i grøntsagsskuffen, samt rengøringen i skuffen, bør du anvende et grøntsagsnet. Undgå at bruge plastikposer, da det er dårligt for miljøet.

Du kan bruge porrer til flere ting, blandt andet:

  • I supper, blandt andet en kartoffel-porre suppe med sprødstegt bacon.
  • Som smagsgiver på linje med løg, blandt andet i gryderetter.
  • Som fyld i tærter, eksempelvis med bacon, kylling eller skinke.
  • Som ekstra krydderi i en lækker salat.
  • Som topping på kartoffelsalat.
  • I asiatiske nudel- og wokretter.

 

Blomkål og broccoli

Sæson: Juni – oktober

Selvom blomkål og broccoli er kåltyper, er deres holdbarhed væsentligt ringere end f.eks. hvidkål og spidskål.

Hvis du vil minimere påvirkningen fra andre fødevarer i grøntsagsskuffen, samt rengøringen i skuffen, bør du anvende et grøntsagsnet. Undgå at bruge plastikposer, da det er dårligt for miljøet.

For begge kåltyper gælder det, at hele grøntsagen er spiselig – Også stilken.

Skyl grøntsagen godt og skær eventuelt pletter væk fra blomsten.

Du kan blandt andet bruge broccoli og blomkål bruges i retter til:

  • Salater, rå og plukket i mindre buketter. Du kan også koge broccolien, inden den puttes i salat, for at ændre teksturen og smagen en anelse.
  • Dampet og som tilbehør til farsretter eller fisk.
  • En fyldig og vitaminrig gratin.
  • I asiatiske nudel- og wokretter.
  • Som spændende fyld i tærter.
  • Kogt med smør og most.
  • I sunde smoothies.

Gulerødder

Sæson: Hele året

Gulerødder er populære til mange formål, og de holder sig heldigvis også udmærket både på køkkenbordet og på frost.

Hvis du vil minimere påvirkningen fra andre fødevarer i grøntsagsskuffen, samt rengøringen i skuffen, bør du anvende et grøntsagsnet. Undgå at bruge plastikposer, da det er dårligt for miljøet. Opbevar desuden gerne gulerødderne

Hvis du har været heldig at finde gulerødder med en frisk top, skal du lige huske at fjerne disse, inden du lægger dem på køl. Ellers risikerer du nemlig, at gulerødderne hurtigt bliver dårlige og bløde.

Gulerødder giver mange muligheder i køkkenet, blandt andet:

  • Som en sund og sprød snack, skåret i stænger og stående i vand.
  • Rå, revne tilsat andre grønsager,frugter, kødfars og brød.
  • Revne i bagværk som boller og grøntsagsbrød.
  • Kogte som tilbehør til farsretter og flæskesteg.
  • I lune supper.
  • Revne som sundt fyld i kager.
  • I skiver eller revne som fyld i gryderetter.
  • Ovnbagte sammen med andre rodfrugter som et sundt alternativ til pommes frittes.

 

Kategorier:

Vi samarbejder med

Del din ret her!

Har du en konge ret du vil dele?