Tips om hakket kød

Hakket kød

Mange familier laver en masse mad, hvor hakket kød indgår. Det er i den forbindelse ikke ligegyldigt, hvilken kvalitet hakket kød man køber for at nå et tilfredsstillende resultat.

Det kan være nogengange være en lidt tvivlsom sag at købe det kød, som slagteren har stående færdighakket. Det indeholder som regel for meget fedt og giver et uforholdsmæssigt stort svind. Det skal dog bemærkes, at kvaliteten på hakket kød svinger meget fra den ene slagter til den anden, så her må man prøve sig frem.  I de fleste tilfælde kan det bedst betale sig at købe småkød, og bede slagteren hakke det de antal gange man ønsker.

Velegnet oksekød til hakning er tykkam, halskam, bov, muskel og evt. klump. Sidstnævnte er det dyreste, og klumpen skal være isprængt fedt for ikke at gøre bøfferne tørre. Man kan også anvende kødet mellem højrebsben til hakket kød, hvis det ikke er alt for fedt. Hakket kød til bøf og lign. skal kun hakkes én gang.  Virker det hakkede oksekød tørt, kan det blandes med ca 2 spsk bouillon fløde eller creme fraiche pr. 0,5 kg kød

Velegnet svinekød til hakning er nakkekam og bov samt ikke for magert skinkekød.

Velegnet kalvekod til hakning er tykkam, bov og muskel.

Velegnet lammekød til hakning er bov og lammehals. Lammekølle kan også bruges men er uforholdsmæssigt dyrt.

HAKKET KØD TIL DYBFRYSNING

Hakket kød, som skal dybfryses, skal hakkes umiddelbart før indfrysningen.  Kødet vejes af portioner passende til familien. Kødet trilles til stænger, som indpakkes kraftig aluminiumsfolie Pakkerne mærkes med tydeligt navn, vægt og indfrysningsdato og lægges i plastposer som lukkes med lukkeclips.

Kødet skal være helt optøet inden det anvendes til fars, bøffer eller diverse retter. Ved man på forhånd, at noget af kødet skal anvendes til hakkebøf eller karbonader, formes disse inden frysningen.

De formede bøffer/karbonader lægges på et spækbræt eller bageplade beklædt med alufolie og fryses ned i et døgn. Derefter pakkes bøffer/karbonader med et dobbeltstykke frysefilm mellem hver enkelt. Ønskes bøfferne vendt i mel, skal dette gøres inden indfrysning Melet må ikke krydres med salt, da dette fremmer harskningen.

Bøfferne steges optøede ca 6-8 min. på hver side, afhængigt at størrelsen og tykkelsen. Der krydres med salt og peber under stegningen. Bøffeerne kan steges optøede, men de bliver mere saftige, hvis de ikke først er optøget. Det samme gælder karbonader. De steges 7-9 min.

Hakket frosset okse-, kalve- og lammekød har 5-6 mdr. holdbarhed. Svinekød har 2-3 mdr. afhængigt af, hvor fedt det er.

OPBEVARING AF HAKKET KØD

Hakket kød skal opbevares i køleskabet og anvendes samme dag det er indkbt. Da hakket kød har en meget store over flade end andet kød, har det meget be begrænset holdbarhed.

Kategorier:

Vi samarbejder med

Del din ret her!

Har du en konge ret du vil dele?