Social Dining is the new black

Er du en passioneret foodlover, er du sikkert stødt på konceptet Social Dining – et koncept, som måske er mere udbredt i udlandet, men som også langsomt breder sig i Danmark. Når du ser restauranter annoncere med ’Social Dining’, betyder det ofte at de serverer deres mad på store fade i stedet for portionsanrettet. På den måde kommer folk hinanden ved, når de skal række fadet rundt eller vende sig til sidemanden for hjælpe til at servere.

Men faktisk rummer konceptet meget mere:

Social Dining er et koncept, hvor maden danner rammen omkring social samvær. Du tænker måske, at dette ikke er noget nyt, da det ofte forholder sig sådan, at maden er en central del, når vi mødes med familie og venner. Det anderledes ved dette koncept er dog, at maden har hovedrollen. Herudover adskiller konceptet sig ved at være inkluderende fremfor ekskluderende. Et aspekt, som er særlig relevant i kølvandet på en stor undersøgelse, foretaget af analysebureauet Wilke, på vegne af Mary Fonden og Folkebevægelsen mod ensomhed, der viser, at et stigende antal danskere føler sig ensomme. Hver fjerde dansker savner nogen at spise med. Og at næsten halvdelen vil takke ja til en middagsinvitation fra nogen, som de kender flygtigt. Det har blandt andet resulteret i et arrangement, Danmark spiser sammen, der skal sætte fokus på, at man som enkeltperson kan gøre en forskel ved at kigge op og række ud til naboen, studiekammeraten, til fodboldklubben eller andre, som kunne trænge til at blive inviteret ind i din lejebolig i København til øl, kaffe eller en middag. Udgangspunktet er, at måltider og fællesspisning skal skabe fællesskaber og bringe folk sammen, der ikke normalt mødes.

Nogle iværksættere/virksomheder bruger allerede tankegangen. Eksempelvis tilbyder kokken bag virksomheden, I Will Cook For You, at komme ud i folks hjem, hus eller lejebolig i København, hvor han står for madlavningen ganske gratis. Gæsterne skal dog medbringe en pose med madvarer og drikkevarer til arrangementet. På Facebook opslår han middage, som folk kan tilmelde sig en plads ved. På denne måde mødes folk, der ikke kender hinanden, til hyggeligt samvær over maden.

Af andre koncepter, der implementerer Social Dining kan også nævnes; running dinner, et datingkoncept, som sætter folk sammen i par. Parrene skal så stå for at lave en ret hver til aftenens middag. Men parrene spiser ikke alle retterne sammen. De tager et nyt sted hen og spise forret, hovedret og dessert, så de hele tiden møder nye bekendtskaber. Alle parrene mødes til en stor fest sidst på aftenen, hvor man kan finde sammen med dem, man nu har fungeret særlig godt med.

Grundlæggeren af Tiger, Lennart Lajboschitz, har desuden købt en nedlagt kirke på Vesterbro, Absalon kirken, som han har omdannet til folkekøkken. Her kan man hver dag deltage i fællesspisning til 50 kr. pr næse. Man bliver bænket ved langborde, og her er det ikke meningen, at man skal ekskludere sig fra selskabet og kun snakke med sin veninde. Meningen er, at der skal være mulighed for at komme alene og falde i snak med sidemanden.

Vil du afprøve konceptet?

Så er det måske tidspunktet, du skal finde mandolinjernet (se stor mandolinjern test her) frem, servicen til de 20 personer og få øvet en velkomsttale, du kan nemlig invitere folk indenfor i dit hjem til en omgang fællesspisning. Du skal dog ikke få præstationsangst – du kan sagtens omdanne dobbeltsengen til siddepladser og bænke folk ved sofabordet – for Social Dining handler om at komme hinanden ved, og det sociale aspekt. I den forstand kan du i realiteten blot invitere folk på en omgang hotdogs. Vil du vide mere om, hvordan du gør eller registrere dit arrangement, så gå ind på www.danmarksoisersammen.dk. Og læs mere.

Ingen vurderinger.
Vent venligst…
Kategorier: Blog

Vi samarbejder med

Ingen kommentarer - Du kan blive den første til at lægge en smagfuld kommentar!

Du skal være logget ind for at lægge en kommentar.

Del din ret her!

Har du en konge ret du vil dele?