Det persiske køkken er lige så mangfoldigt, spændende, oprindeligt og varieret, som de berømte tæpper. Ris er for perseren, hvad spaghetti er for italieneren, flûtes og pomme frites for franskmanden og kartofler for danskeren.
Fåre og lammekød indtager hovedpladsen, herefter kommer okse og kalv. Svinekød må ikke nydes af muhamedaneren.
Men altså ris og fårekød. Føj hertil yoghurt, grøntsager, løg, hvidløg, kraftige krydderier og krydderurter – så har man et dækkende billede af det væsentligste i et persisk køkken.
Der laves og drikkes en hel del øl, men også vin indtager en fremtrædende plads ved middagsbordet.
I den stærkere genre må Arrak-brændevinen nævnes. Kaffedrikning er ikke særlig udbredt, til gengæld vil ingen perser undvære sin Chai – te.
Retterne er typisk, som den lille Khanome Kha nehdar – den gode persiske husmor – står laver hjemme i sit køkken, sådan som hendes mor har lavet dem før hende, og hendes mor igen før hende osv. altså gamle, klassiske retter, som de serveres i dagens Iran,
Ingen kommentarer - Du kan blive den første til at lægge en smagfuld kommentar!
Du skal være logget ind for at lægge en kommentar.