Balkan-landenes køkkener ligner hinanden meget, og Bulgarien danner ingen undtagelse. Men grænser er ikke kun streger på et kort, og Bulgarien har – trods både fælles træk og fælles råvarer med det øvrige Balkan – alligevel sin helt egen måde at røre i gryderne på.
Søger man raffineret mad, er det ikke Bulgarien, man skal slå op under. Maden her bærer tydeligt præg af landets »hovedindbygger«, landmanden, og det bulgarske køkken kan derfor først og fremmest karakteriseres som et robust bondekøkken.
Der spises mest lamme- og fårekød sammen med en række af de grøntsager, man kender fra området i øvrigt: Auberginer, peberfrugter, løg, kål, oliven, citroner, tomater, bønner og zucchini. Fåre- og gedeoste er naturligvis langt mere almindelige end oste af ko mælk: enkelte af dem kan af og til fås herhjemme.
Et af de krydderier, man oftest støder på, er paprika, men hvidløg og persille bruges også meget.
Mest karakteristisk er dog yoghurten, der optræder i mange retter og spises til de fleste.
Den daglige drik er rødvin – der fremstilles en hel del udmærket rødvin i landet – men øl, te og kaffe nydes også. Før maden ynder de fleste bulgarer et glas Sliwova (blommebrændevin) eller et glas Astika, en anisdrik, der minder en hel del om den franske pernod.
Bulgarien har fået tilnavnet »De 100-åriges land«.Selv er bulgarerne overbevist om, at de kan takke yoghurten for, at dette tilnavn ikke blot er tomme ord.
I det bulgarske køkken er der hovedsagelig brug for hvidløg, paprika, persille, løg, oliven, citron, tomat, yoghurt, vin og nødder.
Ingen kommentarer - Du kan blive den første til at lægge en smagfuld kommentar!
Du skal være logget ind for at lægge en kommentar.