Jødisk mad – info om det jødiske køkken

Jødisk mad

 

Det jødiske køkken er lige så mangeartet og sammensat, som det køkken må blive, der trækker næring fra køkkener over hele verden. Man kan derfor fristes til at tro, at der ikke findes nogen speciel jødisk mad – at noget sådant bare vil være en afglans af de køkkener, der tilfældigvis var nærmest den vugge, forskellige grene af jødefolket voksede op omkring. Men sådan er det ikke. Nok mærkes påvirkningen fra dette eller hint land ind imellem, men alligevel har en række retter bredt sig tværs over landegrænser og overlevet, er blevet fælles-jødisk, er blevet tradition med så dybe rødder, at bare navnet vil få enhver jøde til at slikke sig om munden, hvad enten han bor i San Francisco eller København.

Svinekød anses for urent og må ikke spises. En såre praktisk foranstaltning, når man betænker, at den indførtes på et tidspunkt, hvor trikinosen endnu ikke kunne bekæmpes. Heste må heller ikke spises, fordi man kun må spise græs spisende dyr med spaltede klove. Vildt er også på forbudslisten, da dyret, eller fuglen, ifølge sagens natur ikke kan slagtes – schächtes – i overensstemmelse med jødisk ritual. Skaldyr er også forbuds-mad, antagelig på grund af datidens store risiko for alvorlige forgiftninger (som vi ved meget mere om i dag).

Ål må heller ikke spises, fordi man kun tillader fisk, der ånder ved gæller og har finner og synlige skæl.

Der knytter sig også en række ritualer til selve den jødiske madlavning. Det vil imidlertid føre for vidt at fordybe sig i dem her. Det væsentligste er, at kød og mælkemad ikke må blandes under nogen form.

Ortodokse jøder venter flere timer, før de nyder mælkemad efter kød Vi har ikke set nogen grund til at fordanske (eller forvanske) retterne; de er så velsmagende, som de er; vi har bevaret den linie, som vi altid gør, nemlig at lave maden så oprindelig som overhovedet muligt. Retterne her  på hjemmesiden er derfor i nøje overensstemmelse med det jødiske køkkens – koscher-køkkenets – forskrifter

Det har ikke gjort dem vanskeligere at lave, men nok så ægte.

I det jødiske køkken er der hovedsagelig brug for hvidløg, løg, persille, laurbær og citron.

Bedømmelse: 3.0/5. Fra 4 stemmer.
Vent venligst…

Vi samarbejder med

Ingen kommentarer - Du kan blive den første til at lægge en smagfuld kommentar!

Du skal være logget ind for at lægge en kommentar.

Del din ret her!

Har du en konge ret du vil dele?