Debatten racer derudad. Aldrig har emnet været mere aktuelt.
Dyrevelfærd, bæredygtig landbrug, fiskekvoter, CO2 udslip.
Økologi eller strategi?
Hvad må vi spise?
Kylling, gris, okse, fisk, tofu eller insekter? Skal det være grøntsager, korn og gryn eller kold suppe, lavet på nedfaldsblade fra skoven? Kan man overhoved træffe et rigtigt valg? Og hvilke retningslinjer eller regler kan man stole på?
Nytter det noget?
TV2 news kører i baggrunden, snakken går på klimaproblematikken og aktivisternes laden og gøren! Jeg må indrømme, at det fanger min opmærksomhed. Jeg spørger mig selv, om det overhoved ville hjælpe noget, selv om vi ændre alt på os selv? Har de ret til at pege fingre af alle os, der ikke lige ser verden bryde sammen om ørerne på os allerede imorgen?
Det er noget tid siden nu, at jeg så det program på TV2 news. Men spørgsmålene lurer stadig i baghoved?
-Hjælper det noget, at bryde grædende sammen, på åben skærm, når de ser svinetransporter på vej ind til slagterier?
-Hjælper det at holde vagt ved kostalden, hvor køerne venter på, at lade livet, så vi kan spise godt og rigt? – Manden på skærmen lader følelserne få frit løb, fordi han ser en ko i øjnene inden dens afgang!
-Skal vi have ondt af malkekvæget på marken, der skal malkes 2 gange om dagen? – eller værre endnu, dem der må nøjes med en stald?
-Eller skal vi i virkeligheden være mere bange for, at alle dyrerne går og prutter os ihjel? Er vi igang med at udrydde os selv, bare fordi vi ikke kan styre vores kødtrang?
-Ville det gøre en mærkbar forskel, om så hele Danmark rettede ind efter disse, meget engagerede, menneskers holdninger?
-Er Danmark ikke bare en lille dråbe i et kæmpe hav, af store egoistiske syndere og uudviklede lande, der bare ikke har vilje, råd eller mulighed til at leve “rigtigt”?
Jeg ved det ikke!
Een ting jeg ved!
Det jeg ved med sikkerhed er, at det ikke er nogen skade til, at ændre sin kost! Lidt mindre kød på tallerknen og lidt mere af det grønne, har aldrig gjort nogen ondt.
Alt den her snak om klima og “farligt” kød, har fået mig til at tænke mere over min kost. Om jeg kan undvære noget af kødet, uden at mangle smagen, fornemmelsen og nydelsen?
Så svaret til mig selv, må jo så være JA!!
Noget har det jo hjulpet, i hvert fald på mig! – Jeg tænker over klimasnakken. Selv om jeg ikke er specielt enig i at det skulle hjælpe noget, at udstille sig selv på åben skærm, så får det da folk som mig, til at tænke en ekstra gang.
Er du udelukkende til store røde bøffer, klikker du sikkert snart videre! – Men så går du også glip af noget!
Ikke bare i denne tekst, men også i livet!!
At fornye sig er ikke fanatisk og det sker ikke over natten. Du vågner altså ikke op imorgen og opdager, at du lige pludseligt er blevet ham klimatossen, alle dine venner ikke kan holde ud at høre på!
Se tilværelsen fra en ny vinkel!
ALLE RETTER STARTER MED ET LØG!
Sådan lyder et ofte hørt ordsprog! Ja, alt starter med et løg siger man. Det passer bare ikke rigtigt! For når næste uges madplan laves, i de danske hjem hver søndag, starter vi jo i virkeligheden et helt andet sted!
Helt ærligt! Starter vi ikke altid med at vælge kødet, så tilbehøret og derudfra selve retten? Det er i hvert fald kutymen i mit hjem! Eller det var det.
Nu er jeg begyndt at se verden lidt på hoved, når jeg laver min mad. Tit er det faktisk tilbehøret, der gør retten særlig. Jeg har lært om mig selv, at det ikke altid er kødet jeg hungre mest.
Hvis jeg gør lidt ekstra ud af grøntsagerne, bevæger mig væk fra de udkogte ærter og gulerødder og istedet laver en lækker salat, med få komponenter og en frisk dressing, kommer det helt automatisk til at fylde mere på tallerkenen. Friske grøntsager, der lige akkurat har fået den rette varme på panden, eller pocheret al dente i let-saltet vand, løfter retten på en måde, så kød og tyk sovs falder mere i baggrunden og ikke længere virker så uundværlige.
Så spørg dig selv, er det kødet du vil mest?
Er det overhoved muligt at leve “rigtigt”?
Der er mange meninger om hvad der er rigtigt og hvad der ikke er! Jeg synes, det vigtigste er, at du lever sådan som du finder rigtigt for dig.
Jeg skal ikke gøre mig til dommer over hvordan du og andre, vælger at leve deres liv. Jeg håber blot på, at jeg kan inspirerer lidt til, at du fordomsfrit åbner op for nye madoplevelser og ser mulighederne frem for, at lukke af, fordi det ikke er som vi plejer!
Vi kan alle lide at gå ud og spise. På en lækker restaurant åbner vi sanserne og er modtagelige for nye indtryk og forkælelse. Prøv at tage et ekstra kig på tallerkenen! Hvor stor rolle udgør kødet i retten?
De fineste restauranter, gør sig politiske korrekte, ved at vælge kødet helt eller delvis fra. De bruger svampe, aske og endda insekter mm, for at frembringe den smag af umami, vi alle elsker og ikke vil undvære.
Skal vi så langt ud i vores egne hverdagsmad? Nej, det synes jeg nu ikke, men det viser tydeligt, at det ER muligt, at leve mere “klimarigtigt”, uden at gå på kompromis med smagen.
Vi skal være rigtigt glade for, at der findes steder som NOMA og ALCEMIST, som ligger et kæmper arbejde i den forskning, der gastronomisk kommer til, at vise vejen for fremtiden.
Vi kommer til at opleve denne bæredygtighed på meget tættere hold fremover. Lige nu er det som en tsunami, der vælter ind over os. Det virker helt uoverskueligt, overvældende, fanatisk og uvirkeligt! Er det virkeligt så slemt, allerede nu? – Det kan jeg ikke svare på, men igen…
Det er ingen skade til, at ændre sine vaner lidt
Men hvordan, vi kender jo kun det vi ved?
Klimadebatten har afløst en anden snak, der har hærget i årevis! Jeg taler selvfølgelig om hele helsebølgen. Slanke-epidemien, som har præget alt fra ugeblade, aviser og diverse selvbiografier til et utal af tv-udsendelser i årevis, er tilsyneladende blevet udskiftet og sat på bænken til fordel for Klima-tsunamien.
Det er muligvis ikke det værste der kunne ske, men det er også her, vi nu rigtigt kan blive forvirret
Hvis vi skal lytte til diverse tips om livsstilsændring, skal vi have protein i rå mængder. Der er selvfølgelig ingen krav om, at kødet alene skal udgøre proteindelen, men ifølge eksperterne er kylling og især fisk at foretrække. Ja fisk kan vi faktisk slet ikke få nok af. Også bælgfrugter som bønner og ærter anbefales varmt, så nu skal vi bare finde masser af opskrifter med fisk og bønner i god kombination og så er dagen reddet, eller…
Det passer bare ikke helt godt ind i klimadebatten. For både kylling og fisk er lidt et NoGo, godt nok ikke så slemt som okse og gris. Men der er jo det der med overfiskeri og dyrevelfærd for kyllinger!
Men hvad så??
Et godt råd
Det er klart, at skal vi udsætte os selv for livsstilsændringer, er det ikke bare en ting man lige ændre på et splitsekund, fra den ene dag til den næste. Skal det holde, skal det gøre med fornuft og uden at det bliver fanatisk, for så bliver det bare træls og ligegyldigt og så er det nok hurtigt et overstået kapitel.
At se verden i et fornyet lys og med et positivt sind, flytter jo ikke bjerge alene!
Forandringer tager tid og ikke mindst lyst til “nye tider”. Det kræver lidt arbejde og interesse for at sætte sig ind i stoffet.
Et godt råd skal lyde herfra og det lyder således:
Lad fornuften sejre. Det er urealistisk at ændre alle dine vaner fra det du nyder, til det du “skal” fra dag et. Og ærligt talt så synes jeg, at du skal holde ved det du nyder, måske bare i lidt mindre format, så tror jeg der bliver plads til det hele.
Når du skal tilrettelægge din mad, så prøv at starte med tilbehøret – grøntsagerne. Lad det grønne blive hovedemnet og gør kødet til tilbehør! Det gør jeg selv ofte og jeg mangler faktisk ikke mere kød på tallerknen. Det er ikke altid, jeg er så artig, nogle gange skal der også være plads til den stegte flæsk, uden skamfuld samvittighed.
Det værste du kan gøre, i min optik, er at skifte kødet ud med alternativer! En kødret uden kød, er bare ikke den samme ret og du vil næsten altid blive skuffet. Også selvom du prøver at bilde dig selv ind, at du slet ikke savner bollerne i din boller i karry – de der grøntsagstern, eller det der er værre, er bare ikke lige så lækkert, så find på noget andet.
Der er masser af muligheder for retter uden kød. Det er bare med at lede tankerne den rette vej. Du kan blandt andet finde inspiration lige her på VildMedMad, hvis du blot kigger efter det.
Konklusion
Brug din sunde fornuft
Af Jacob Heckmann
Ingen kommentarer - Du kan blive den første til at lægge en smagfuld kommentar!
Du skal være logget ind for at lægge en kommentar.